Duurzame ontwikkeling?

Duurzame ontwikkeling wordt als volgt gedefinieerd: «een ontwikkeling die overeenstemt met de behoeften van de huidige generaties zonder dat de toekomstige generaties niet meer aan hun behoeften kunnen voldoen». Voor bedrijven bestaat duurzame ontwikkeling erin economische prestaties en respect voor het milieu en voor individuen te combineren.

Een verantwoord bedrijf

Als bedrijf verantwoord willen handelen is een puur vrijwillige keuze. Sinds 2009 heeft de groep Bidfood Belgium, en dus ook Bidfood De Clercq, een uitgebreid programma inzake duurzame ontwikkeling. Dit is meer dan een project: het is een dagelijkse attitude, een fundamentele waarde.

Bij het benaderen van duurzaamheid gaan we uit van verschillende actiepunten toegespitst op maatschappij, milieu en duurzaamheid :

Om de vooruitgang te meten en vooral pistes voor verbetering af te bakenen, heb je uiteraard referentiepunten nodig. Via een algemeen dashboard kunnen we een reeks indicatoren opvolgen.
Een aantal onvermijdelijke indicatoren die wij kozen:
  • verbruik van gas en elektriciteit, geproduceerde hoeveelheid afval, papierverbruik
  • frequentie van arbeidsongevallen en duur van arbeidsongeschiktheid, opleidingen, kansengelijkheid, verdeling van het personeel naar gender en leeftijdscategorie.
Bidfood De Clercq biedt haar klanten een uitgebreid assortiment duurzame producten. Biologische landbouwproducten, fair trade gecertificeerde producten (eerlijke handel), 100% gecertificeerde Belgische producten, …
We ondernamen verschillende initiatieven om de impact van onze distributieactiviteiten op het milieu te beperken, zoals:
• De aankoop van EURO 6 vrachtwagens die dankzij een efficiënt en laag verbruik bijzonder milieuvriendelijk zijn en zich onderscheiden door een lage CO2-uitstoot, een laag geluidsniveau en een lange levensduur.
• Het sorteren van afval door karton, plastic en organische afvalstoffen zorgvuldig te scheiden. Dankzij dit initiatief en door de bewustmaking van ons personeel beperken we de ritten naar de stortplaatsen tot een minimum.
Sedert 2013 ondersteunen wij jaarlijks de actie 1000 km voor Kom op tegen Kanker.
Dit doen wij door de twee fietsteams van onze medewerker, die in 2012 zijn 16-jarige dochter verloor in haar strijd tegen kanker, te helpen bij het inzamelen van de nodige fondsen voor deelname aan “Trap mee tegen kanker”.
Hiervoor staan wij als bedrijf enerzijds in voor de benodigdheden van hun jaarlijkse eetfestijn voor zo’n 400 man en de benodigdheden voor de catering van de crew van het jaarlijkse metalfest (sinds 2015) “Devils rock for an Angel – A tribute to Celeste”
Dit intrieste verhaal vindt zijn begin in februari 2012 waar Celeste, dochter van onze medewerker Sven Devos, de verschrikkelijke diagnose kanker krijgt in een voor de professoren van UZ Gent nog onbekende vorm.
Het is voor de toen 15-jarige Celeste, een guitige, vrolijke en zorgeloze tiener de start van een ongelijke, korte maar keiharde strijd om die vreselijke ziekte te bedwingen.  Een strijd die wordt meebeleefd binnen de muren van Bidfood De Clercq.
Maar helaas, ondanks haar oneindige optimisme en doorzettingsvermogen, moest de 16-jarige Celeste op 18 juni 2012 haar hoofd buigen voor de kanker.
Na 4 maanden van intense zorg voor hun dochter, begint na haar overlijden voor onze medewerker Sven en zijn vrouw Cindy een gitzwarte periode om dit verlies een plaats te kunnen geven waarbij de beste vriendinnen van Celeste een belangrijke rol hebben gespeeld tot op heden.
Kort na het overlijden van Celeste wilden de beste vriendinnen en haar klasgenoten iets terug doen voor haar maar ook voor al diegene die met kanker te maken hebben of hadden.  De werkgroep “Hart voor C” werd geboren en had als doel geld in te zamelen voor deelname aan de 1000km voor Kom op tegen kanker.  Dit werd onder andere gedaan door jaarlijks een eetfestijn te organiseren in de gebouwen van haar Heilig-Hartcollege te Waregem.
Maar door toedoen van Corona kon de 1000km voor Kom op tegen kanker in 2020 en 2021 niet doorgaan en verbrokkelde de samenwerking met Het Heilig-Hartcollege waardoor een nieuw initiatief tot stand kwam…Ontbijt met een Hart voor C. Een werkgroep die nog steeds bestaat uit de 5 beste vriendinnen van Celeste, de ouders van haar vriendinnen en de ouders van Celeste.
Zowel voor het  jaarlijks eetfestijn als het Ontbijt met een Hart voor C was en is Bidfood De Clercq een grote steunpillaar om zoveel mogelijk geld in te zamelen om mensen te steunen, te helpen en bij te staan die vechten of gevochten hebben tegen kanker.
Voor het derde jaar op rij is de opbrengst van het “Ontbijt met een hart voor C” om en bij de 5.000 euro die integraal geschonken wordt aan drie “kleinere” goede doelen die kanker gerelateerd zijn.

Documenten en certificaten