Maatwerkbedrijf als hofleverancier van de Rode Duivels

Maatwerkbedrijf als hofleverancier van de Rode Duivels

Eat@12 van maatwerkbedrijf AAROVA blinkt al 5 jaar bovenaan de TripAdvisor-lijst van beste lunchrestaurants in de regio van Oudenaarde. En hun pastabedrijf Pastati won in mei 2023 een Culinary Innovator Award van Gault&Millau. De succesingrediënten volgens algemeen directeur Thierry Snauwaert: zo veel mogelijk productie in eigen huis, productkwaliteit, trots en slimme openingsuren.

Begeleid werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

30 jaar geleden begon maatwerkbedrijf AAROVA met 58 mensen. Intussen stellen ze 400 mensen te werk: werknemers met een beperking en hun begeleiders. Het bedrijf levert poets-, schilder- en verhuisdiensten. Ze verpakken, herverpakken, ontmantelen en sorteren. En 150 medewerkers werken in productiebedrijven. De eventafdeling kwam er als laatste bij.

(H)eerlijke events

Binnen die eventafdeling verhuurt AAROVA vergader- en feestzalen met catering, en baat het een winkel en het lunchrestaurant Eat@12 uit. Hun mensen krijgen een volwaardig loon, werken met de nodige begeleiding en ondersteuning, en kiezen zelf of ze voltijds of deeltijds werken. Hoe houdt AAROVA de horecapoot van het bedrijf rendabel?

Alles lokaal en zelfgemaakt

Thierry Snauwaert: “Ten eerste gaan wij volledig voor kwaliteit, niet voor de scherpste prijs. Onze producten komen van lokale boeren. Zo schenken we in ons restaurant Belgische wijnen en wordt de spelt voor onze pasta in Zulte gekweekt. Ten tweede doen we zo veel mogelijk zelf. We bakken ons brood en onze chips zelf, pellen de garnalen voor onze kroketten en snijden alle groenten. Soep, vol-au-vent, pasta: alles maken we van a tot z in huis. En we leiden met plezier feesten tot meer dan 300 genodigden in goede banen. Want daarmee zetten we heel wat mensen aan het werk.”

Powerfood voor de Rode Duivels

Wie in de buurt van Oudenaarde woont, heeft misschien ook al de versbereide pasta’s van AAROVA en Pastati geproefd. Ze leveren aan heel wat delicatessenzaken, traiteurs én zelfs aan de Rode Duivels. Thierry Snauwaert: “Het was de chef van het Belgische voetbalelftal die ons voordroeg voor de Culinary Innovators Awards van Gault&Millau. In de categorie ‘Social’ won ons pastabedrijf Pastati.

Trots op het werk

De reguliere horeca kampt met personeelstekorten. Maar hoe zit dat dan bij maatwerkbedrijf AAROVA? Thierry Snauwaert: “Dat is ook bij ons zeker een uitdaging. Maar we hebben het voordeel dat we een grote personeelsreserve hebben in onze andere units. Soms hebben we 25 mensen nodig voor de bediening. Wie wil, krijgt een opleiding en springt een aantal keer per maand in.”

“De eventunit is heel populair bij onze doelgroepmedewerkers. Dat heeft onder andere met fierheid te maken. Onze mensen krijgen een mooi uniform en dragen dezelfde Oudenaardse schoenen als wielrenner Remco Evenepoel. Bestellingen opnemen doen ze met de tablet. We vieren alle successen en bijzondere momenten. En bij huwelijks- of andere grote feesten maken ze alle leuke dingen intens mee.”

Aangepaste openingsuren

“Wat is wel verschillend met de klassieke horeca? We passen onze openingsuren en planning aan aan onze medewerkers. Om ervoor te zorgen dat iedereen met het openbaar vervoer naar het werk kan komen, is Eat@12 alleen ’s middags open. ‘’s Avonds openen we alleen als de groepen groot genoeg zijn. Niet-rendabele shifts kennen we dus niet. We zorgen ook dat het haalbaar blijft voor onze mensen. Mei is de maand van de communiefeesten, maar we nemen niet meer aan dan we de baas kunnen.”